Menu

5 slimme manieren die u kunt doen met Spartoo Review

5 slimme manieren die u kunt doen met Spartoo Review – Spartoo Review

In 2014 shopten liefst zes miljoen Belgen online, stelt de consumentenorganisatie. “Dit jaar zullen de Belgen in totaal zeven miljard euro uitgeven online”, zegt woordvoerder Simon November. “Elk jaar komen er liefst 5.000 webshops bij. Tegen 2020 zullen er meer online dan offline winkels zijn.”

Stonefly Sneakers SPEEDY lady 9 nodig? - PrijsBest.nl 🏆

Stonefly Sneakers SPEEDY lady 9 nodig? – PrijsBest.nl 🏆

Achterdeur staat open

Een trend die het ons als consument makkelijker moet maken, maar één die ook gevaren met zich meebrengt. “Webwinkels vormen vaak het doelwit van personen met slechte intenties die uit zijn op de gegevens van duizenden consumenten”, aldus November. “Want uw eigen wachtwoord mag immers nog zo sterk zijn: het heeft geen zin om de voordeur te sluiten als u de achterdeur laat openstaan.”

Daarom deed de consumentenorganisatie een onderzoek naar de beveiliging van webwinkels. De 100 meest bezochte webwinkels in België werden getoetst aan de tien meest voorkomende veiligheidslekken, de OWASP top 10.

Bekende namen

Van de 100 sites die Test-Aankoop in de loop van augustus 2015 onderzocht, was slechts de helft geslaagd voor de veiligheidstest. “Een deel van de webshops beheerde wachtwoorden op een slechte manier of bleek een gemakkelijke prooi voor phishing. Bij liefst 33 sites troffen we een lek aan waarmee hackers malafide software op de pc van klanten kunnen installeren of hun shopsessies vanop afstand kunnen overnemen. Het volstaat daarbij om de klant op een gemanipuleerde link te laten klikken. Bij drie van de onderzochte sites was zelfs directe toegang mogelijk tot de gegevens van de klanten”, aldus November. Zo was bij één site, Outspot.be, het mailverkeer tussen de helpdesk en de klanten publiek toegankelijk.

Tecnica TYPHON THC HIGH GTX Black / Orange - Free delivery with ...

Tecnica TYPHON THC HIGH GTX Black / Orange – Free delivery with …

Bij de 33 webshops met een “ernstig lek” zijn een aantal zeer bekende namen bij. Zo denken we vooral aan Media Media blokker.be, bpost.be, coolblue.be, fnac.be, kinepolis.be en sherpa.be. “Nadat we hen op de hoogte brachten, hebben de beheerders van Amazon en Coolblue hebben het lek wel meteen gedicht”, aldus Test-Aankoop.

“Meteen opgelost”

Jeroen Van Camp, woordvoerder van Coolblue: “Test-Aankoop berichtte dinsdag over een veiligheidslek bij Coolblue. Bij navraag bleek dat het hier over een XSS-kwetsbaarheid ging die al in augustus – meteen na ontstaan – door de eigen beveiligingsscans van Coolblue werd ontdekt en onmiddellijk door Coolblue gedicht werd. Er is dus geen sprake van een beveiligingslek.”

“Coolblue geeft de hoogste prioriteit aan de beveiliging van klantendata en voert daarom op continue basis scans en tests uit om te waarborgen dat de beveiliging van de websites aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen”, aldus Van Camp. “Zo is dit issue op tijd gevonden en gedicht.”

Phishing

Tommy Hilfiger CARMEN WOOL COAT Grey - Free delivery with Spartoo UK ...

Tommy Hilfiger CARMEN WOOL COAT Grey – Free delivery with Spartoo UK …

“Ook op onze eigen site vonden we een zogenaamd open redirect-lek”, luidt het bij Test-Aankoop. “Daarbij is het mogelijk om de link naar de site te manipuleren en te misbruiken. Voor u lijkt er niets aan de hand, maar in feite komt u op een gemodificeerde website terecht en bent u een makkelijke phishing-prooi. Maar ons webteam is meteen in actie geschoten en ondertussen is het probleem verholpen.”

Bekijk in onderstaande tabel de resultaten van het onderzoek van Test-Aankoop bij 100 webwinkels:

Ook online-apotheken betrokken

Test-Aankoop lichtte ook de beveiliging door van de 71 online-apotheken die in België erkend zijn. Ook hier kwam de consumentenorganisatie tot alarmerende bevindingen. Meer dan een derde vertoonde ernstige veiligheidslekken en bij vijf apotheken bleken die “zeer ernstig”.

Miss Giggles: Spartoo, an excellent choice!

Miss Giggles: Spartoo, an excellent choice!

Van de vijf online-apotheken met zeer ernstige lekken heeft tot op heden alleen Farmaline de nodige maatregelen getroffen, meldt de consumentenorganisatie. De vier andere betrokken online-apotheken, namelijk deapotheekonline.be, pharmaciesmits.be, pharmonet.be en apotheekvanballaer.be, hebben het probleem nog niet opgelost.

Over welke gegevens gaat het?

Webwinkels bewaren al uw gegevens in hun databank. “Uw naam, geboortedatum, e-mailadres, postadres, welke aankopen u deed in de welke, in sommige gevallen uw betaalkaartgegevens en verder alle mogelijke informatie die u tijdens uw bezoek hebt ingevoerd”, aldus het rapport van Test-Aankoop. “Ook uw wachtwoord wordt bewaard, zij het in gecodeerde vorm.”

Wat kan u zelf doen?

De consumentenorganisatie geeft meteen ook enkele voorzorgsmaatregelen mee voor u als gebruiker:

Kenzo K SKATE SNEAKERS White - Free delivery with Spartoo UK ...

Kenzo K SKATE SNEAKERS White – Free delivery with Spartoo UK …


spartoo new balance, salomon kiana

spartoo new balance, salomon kiana

Salomon X Alp Mid Ltr Goretex 391947 - Compare prices on ...

Salomon X Alp Mid Ltr Goretex 391947 – Compare prices on …

Slet čarodějnic - Městys Nedvědice

Slet čarodějnic – Městys Nedvědice

Information about spartoo.eu: SPARTOO.EU : Women's, men's ...

Information about spartoo.eu: SPARTOO.EU : Women's, men's …

DREAM IN GREEN Shoes - DREAM IN GREEN - Free delivery with Spartoo UK !

DREAM IN GREEN Shoes – DREAM IN GREEN – Free delivery with Spartoo UK !

adidas gazelle homme spartoo,adidas - chaussure gazelle og g16 ...

adidas gazelle homme spartoo,adidas – chaussure gazelle og g16 …

Spartoo - Shoes, bags and fashion clothing app: insight ...

Spartoo – Shoes, bags and fashion clothing app: insight …

spartoo new balance, nike dunk presse 2012

spartoo new balance, nike dunk presse 2012

spartoo vans, pantalon jordan

spartoo vans, pantalon jordan

Petit Bateau JUDIO Marine Référence produit Spartoo ...

Petit Bateau JUDIO Marine Référence produit Spartoo …

spartoo nike blazer, rosh run new

spartoo nike blazer, rosh run new

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *